İsmini Kürtçe “umut” anlamına gelen “Hêvî” kelimesinden alan LGBTİ İnisiyatifi’nin öncelikli gündemini Kürt meselesi oluşturuyor.

Hêvî LGBTİ İnisiyatifi yarın (22 Eylül) Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Beyoğlu (İstanbul) bürosunda yapacağı basın açıklaması ile kuruluşunu ilan edecek.
Gazeteci Zeynep Kuray (ANF), manifestosunu kamuoyuna deklere edecek olan Hêvî LGBTİ İnisiyatifi’nden Mehmet Umut ile kuruluş ilanı öncesinde görüştü.
İnisiyatif aktivistlerinden Mehmet Umut, Hêvî LGBTİ İnisiyatifi’nin diğer LGBT örgütlerden farkının Kürt meselesine öncelik vermek olduğunu söyledi. Kürt halkına yapılan her hukuksuzluğun kendilerine yapıldığını ifade eden Umut, “Kürt meselesi çözülmeden Türkiye ve Kürdistan’da hiçbir sorun çözülemez” dedi.
Önümüzdeki günlerde “Hêvî LGBTİ İnisiyatifi” adıyla yeni bir örgütlenme ilan etmeye hazırlanıyorsunuz. Bu proje fikri nasıl doğdu?
Proje fikri Gezi Parkı direnişi sırasında doğdu. LGBT Blok saflarında birbirini tanıyan Kürt ya da Kürt olmayan ama Kürdistani düşünen bir grup lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseksüel arkadaş bir araya geldik ve böyle bir inisiyatif fikri üzerinde tartışmaya başladık. İsmini Kürtçe “umut” anlamına gelen “Hêvî” kelimesinden aldık ve “Hêvî LGBTİ İnisiyatifi” üzerine karar kıldık.
İnisiyatif nasıl bir konsept üzerine kuruldu?
Hiçbir şekilde LGBT örgütünü suçlamak gibi bir niyetimiz yok, öncellikle onu belirtmek isterim. Ancak şöyle bir gerçek var, Kürdistan’dan göç etmek zorunda kalmış birçok Kürt arkadaşımız LGBT örgütleri içerisinde kendilerini iyi hissedemediler. Çünkü bünyesinde yer aldıkları LGBT örgütleri Kürt meselesine yeteri kadar duyarlı değildi. Bu arkadaşlar aynı zamanda Kürdistan’da hâlâ aşılmayan feodal zihniyetten dolayı, LGBT kimliklerden ötürü aileleri tarafından dışlanan ve orada da ötekileştirilen arkadaşlardı. Bir taraftan Kürt oldukları için, diğer bir taraftan ise LGBT’li olduklarından dolayı iki kez ötekileştirmeye maruz kalıyorlardı.
Daha önce bünyesinde yer aldığınız LGBT örgütlerinde böyle bir açılımın eksik olduğunu düşündüğünüz için mi böyle bir oluşuma karar verdiniz?
Eksik ya da ötekileştirmek değil ancak bizim Hêvî LGBTİ inisiyatifi olarak güncel meselelerimizden birisi sadece LGBTİ politikalar üretmek değil, aynı zamanda Kürdistan’da yaşanan her türlü haksızlık ve hukuksuzluğa karşı da sesimizi yükseltmek. Örneğin, inisiyatifimiz henüz oluşmadan Hêvî LGBTİ aktivistleri olarak Rojava’ya destek eylemlerine katıldık. Çünkü Rojava’da yaşananlar da bizim sorunumuz. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde de Hêvî LGBTİ inisiyatifi olarak BDP ve HDK kortejinde yer aldık.  28 Aralık’ta bu kez Roboski katliamını, 24 Nisan’da da Ermeni katliamını lanetlemek için alanlarda olacağız. Kürdistan’da yaşanan her türlü haksızlık ve hukuksuzluğu aynı zamanda bize yapılmış kabul ediyoruz. Sanırım bizi diğer LGBT örgütlerinden ayıran, farklı kılan; Kürdistan’daki temel sorunların bizim de temel sorunumuz olmasıdır. Biz sanırım bu noktada ayrılıyoruz diğer örgütlerden. Yoksa o örgütlerin herhangi birisini birebir dışlama ve ötekileştirme söz konusu değil. Ama biz Kürt meselesini öncelikli gündemimize alıyoruz. Çünkü Kürt meselesi çözülmeden Türkiye’de ve Kürdistan’da hiçbir sorunun çözüleceğine inanmıyoruz. Aynı zamanda bunun bir sınıf çelişkisi olduğunu ve tüm sorunlar nezdinde bu durumun temel çelişki olduğunu düşünüyoruz.
Hêvî LGBT’ye bir de İ eklemişsiniz, o ne anlama geliyor?
LGBT anlamını toplumun her kesimi aşağı yukarı ne anlama geldiğini biliyor. Biz buna ek olarak İnterseksüel  ifadesini de  ekledik. İnterseksüel çift cinsiyetli doğan insanlara denir. İnterseksüellere cinsiyet kimliği açısından değil cinsel azınlıklar açısından bakıyoruz. O nedenle interseksüel arkadaşlarımızı inisiyatifimize dahil ettik. Ayrıca burada sadece Kürtlere değil Kürt meselesine duyarlı olan herkese kapımız açık. İlla Hêvi LGBTİ’li de olması da gerekmiyor. Herkese kapımız açık. Nitekim inisiyatifimizde her etnik kökenden bireyler var.
Kürdistan’da da LGBT’li olduklarından ötürü birçok kişi hem aileleri hem de toplum tarafından dışlanıyor. Bu izlenimi değiştirmek için bir çalışmanız olacak mı?
Tabii ki bu anlayışa yönelik bir çalışmamız olacak. Çünkü birçok arkadaşımız sırf bu yüzden aileleri tarafından dışlanmış ve bu arkadaşlarımız hala ailelerinin özlemiyle yaşıyorlar. Dünya’nın birçok yerinde olduğu gibi Kürdistan’da ve Türkiye’de de homofobik zihniyet had safhada. Biz aynı zamanda bulunduğumuz her yerde bu homofobik zihniyetle de mücadele edeceğiz. Bizim için bu durumun en sembolik ismi R.Ç. davası. Biz bu davanın da en büyük takipçilerinden birisiyiz.
Pazar günü kuruluşunuzu bir manifesto ile ilan etmeye hazırlanıyorsunuz. Hangi başlıkları içeriyor?
Kürt meselesinden heteroseksizme,  patriarkal yapıdan, seks işçiliğine değiniyoruz. Biz aynı zamanda da HDK birleşeniyiz. Pazar günü Halkların Demokratik Partisi (HDP) Beyoğlu İlçe binasında yapacağımız manifestonun ilanına herkesi, özellikle de tüm özgür basın çalışanların katılmasını bekliyoruz.(ANF)

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir