ROŞİN ÇİÇEK

DURUŞMA

Aralarında Keskesor LGBT ve Hevî LGBTİ’nin de olduğu çok sayıda LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) örgütünün yanısıra Diyarbakır’dan kadın örgütleri Kardelen, DÖKH, SELİS, Ceren, EPİDEM ve KADEM de davaya destek olmak için adliyedeydi. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Melda Onur ile Mahmut Tanal da Roşin Çiçek için adliyede davaya katıldı.

Mahkeme heyeti SPoD ve Lambdaistanbul LGBTİ ile Milletvekili Mahmut Tanal’ın müdahillik başvurusunu “suçtan etkilenmediklerini” öne sürerek reddetti. LGBTİ örgütleri adına konuşma yapan Lambdaistanbul avukatı Fırat Söyle cinayetin nefret saikiyle işlendiğini belirtti. Ailenin avukatı ise aktivistleri ve Roşin Çiçek için adalet talebiyle buluşanları suçladı. Ailenin “modern ve burjuva” bir aile olduğu için homofobik olamayacağını iddia eden avukat, Roşin’i öldüren baba ve amcaların mağdur olduğunu öne sürdü. Baba Metin Çiçek ise, “Çocuğumu korkutmak istedim. Terörist mi olsaydı. Tartıştık, vurdum” diyerek cinayeti itiraf etti.

Duruşma esnasında Roşin Çiçek’in ailesinden kişiler LGBTİ ve insan hakları aktivistlerine saldırdı. Adliye koridorlarında aktivistlere hakaret eden “aile” fertleri, “Bu davadan ceza çıkarsa duruşmaya gelen herkesi, avukatları, milletvekillerini öldürürüz” diyerek tehditler savurdu. Saldırıda Kardelen Kadın Derneği’nden bir kişi ve SPoD LGBT’den Efe Songun’un yanısıra; Diyarbakır’dan destek için gelen bir LGBT aktivisti de yaralandı. Aile fertleri olayı görüntülemek isteyen basına da saldırdı. Polisler LGBTİ aktivistlerinin güvenliğini sağlayamayacaklarını öne sürdü. Barikat oluşturarak aktivistleri duruşma salonunun dışarısına çıkardı. Polisin coplarla insan hakları savunucularına saldırdığı da belirtildi. Öte yandan alınan bilgilere göre, adliye çıkışında Diyarbakırlı 2 LGBTİ aktivisti de saldırıya uğradı. LGBTİ ve insan hakları aktivistleri BDP’nin gönderdiği araçlarla güvenlik gerekçesiyle mahkemeden ayrılmak zorunda kaldı. Polis ise güvenlik için araç gönderme talebini reddetti. Avukat Harika Günay Karataş mahkeme ve polisin tutumuna, “Aile üyeleri üstümüze saldırdı. Nefret her yerde. Kolluk kuvvetleri saldırıya uğramamıza rağmen adliye dışında güvenliğimizi sağlayamayacaklarını söylüyor. Müdahillik taleplerimiz reddedildi. Suçtan zarar görmek için katledilmiş olmak gerekiyor demek ki” sözleriyle tepki gösterdi.

DAVAYA ÇAĞRI

Aralarında Antikapitalist Müslümanlar, Rakel Dink, İhsan Eliaçık ve Cumartesi Anneleri’nin de olduğu çok sayıda kişi 10 Şubat’ta görülecek Roşin Çiçek davasına katılım çağrısı yaptı.

Hêvî LGBTİ “Nefrete İnat, Yaşasın Hayat” başlıklı bir video yayınlayarak 10 Şubat’a ertelenen Roşin Çiçek davasına katılım çağrısı yaptı.

Videoda; Cumartesi Çocuğu Besna Tosun, üniversite öğrencisi Mehmet Sain, kamu çalışanı Can Kaya, MKM oyuncusu Pınar Türün, Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Özge Özgün, turizmci ve seks işçisi Merve Arı, müslüman yazar İhsan Eliaçık, Cumartesi Anneleri ve Rakel Dink nefrete karşı Roşin Çiçek davasının görüleceği 10 Şubat Pazar günü Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde buluşma çağrısında bulunmuştu.

Roşin Çiçek davasının 9. duruşması Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş ailenin insan hakları aktivistlerine saldırdığı duruşmada amcalara müebbet, babaya ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiştir.

ROŞİN ÇİÇEK DAVASI

2 Temmuz 2012 tarihinde Diyarbakır’a bağlı Kayapınar ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki Roşin Çiçek babası ve iki amcası tarafından öldürüldü. Roşin Çiçek, Üç Kuyular mevkinde eşcinsel olduğu için aile içi şiddete maruz kalarak evden kaçmış ve daha sonra öz baba ve iki amcası tarafından yeri tespit edilip, zorla alıkonularak Üç Kuyular mevkinde öldürülerek cesedi yol kenarına atılmıştır. Davası 10 Şubat 2014’de kadar devam etmiştir. Katil zanlısı iddiasıyla Roşin Çiçek’in anne, baba ve iki amcası katılmış, öldürülen çocuğun annesi katil zanlıların Roşin Çiçek’in amcası ve babası olmadığını iddia etmiştir. 2013 yılında babanın oğlunu öldürdüğünü itiraf etmiştir.

Roşin Çiçek davasının 9. duruşması Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş ailenin insan hakları aktivistlerine saldırdığı duruşmada amcalara müebbet, babaya ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiştir.