COVİD-19 Pandemi Döneminde Mülteci LGBTİ+lar ve Yaşadıkları Hak İhlalleri Raporu -2021

HEVİ LGBTİ+ Derneği ve Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliğinin desteğiyle her yıl olduğu gibi bu yılda 6’ncısını düzenlediğimiz “Mülteci LGBTİ+lar Özelinde 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Bifobi Transfobi İnterfobi Günü Buluşmaları-VI” etkinliğinde mülteci LGBTİ+lar ve bu alanda çalışmalar yürüten mülteci LGBTİ+ aktivistler tarafından oluşturulan “Covid-19 Pandemi Döneminde Mülteci LGBTİ+lar ve Yaşadıkları Hak İhlalleri” raporunu 5 dilde (TürkçeKürtçeArapçaFarsçaİngilizce) olarak yayımladık.

Mülteci Lgbti+ Sağlık Hakkı ve Ayrımcılık Raporu

“Mülteci LGBTİ+lar Sağlık Hakkı Raporu” göçmen ve mülteci LGBTİ+ların sağlık hizmetlerine erişimini, sağlık hakkına erişimde karşılaştıkları hak ihlalleri ve ayrımcılığı tespit etmek üzere yazılmıştır.

 

Pandemi döneminde daha fazla yalnızlaştırılarak, güvencesiz hale getirilen göçmen ve mülteci LGBTİ+lar, bu dönemde özellikle sağlık hakkına erişim ve hakların kullanımı konusunda değişen mevzuatlarla birlikte yaşadıkları zorluklar katlanarak artmıştır.

 

Derneğimizin çevrim içi olarak hazırladığı “Mülteci LGBTİ+lar Sağlık Hakkı Programı’ndan yolla çıkarak hazırlanan “Mülteci LGBTİ+lar Sağlık Hakkı Raporu” göçmen ve mülteci LGBTİ+ların deneyim aktarımı üzerinden hazırlanmıştır. Çevrim içi olarak iki gün süren programda yer alan sunumlar sağlık elçileri tarafından göçmen ve mülteci LGBTİ+ların anadilleri olan Farsça ve Arapça dillerinde gerçekleştirilmiştir.

 

Raporun Türkçe, Kürtçe, İngilzce, Arapça ve Farsça‘sına yayınlarımız kısmından yada dillerin üzerine eklediğimiz linklerden ulaşabilirsiniz.

LGBTİ+ Alanında Irkçılık İle Mücadele Eğitim Raporu

2018 ve 2019 yılı boyunca gerçekleştirdiği etkinliklerle mülteci LGBTİ+’lar ve göçmen LGBTİ+’ların maruz kaldığı ayrımcılık; cinsiyetçilik, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi konularını gündemleştirildi. Son olarak çalışmalarını nisan ayında gerçekleştirdiği eğitim programı ile mülteci ve göçmen LGBTİ+’ların yaşadığı çoklu ayrımcılık: ırkçılık, cinsiyetçilik, LGBTİ+fobi raporlandı.

 

Heinrich Böll Stifftung Türkiye temsilciliğinin desteklediği eğitim programı ve raporu 3 bölümden oluşmaktadır. Raporun giriş bölümünde Hevi LGBTİ+ mülteci komisyonu gönüllülerinden Müzeyyen Araç ve Ercan Aydın eğitim programının yöntemi ve amaçlarına değinirken sonuç kısmında ise Türkiye özelinde yeni ırkçılık olarak temellendirilen ve özellikle Suriyeli mültecilerin maruz kaldığı ayrımcılık ve ırkçılığa değinildi.

 

Mülteci ve göçmen LGBTİ+’ların deneyimlerinin de yer aldığı raporun ilk oturumunda Türkiye dışından gelen ve çeşitli kimliklere sahip olan (Arap, Kürt, Fars, Azeri, Şii) LGBTİ+ ların maruz kaldığı ayrımcılık ve ırkçılık deneyimleri aktarılmaktadır. LGBTİ+ gruplar içerisinde bile kimi zaman ayrımcılığa; ırkçılığa maruz kalan mülteci LGBTİ+’ların Türkiye’deki yaşam koşullarına da ayrıca ışık tutmaktadır.

 

Raporun ikinci bölümünde ise Türkiye sınırları içerisinde doğup, büyümüş çatışmalardan dolayı ülke içinde göç etmek zorunda bırakılmış LGBTİ+’ların yaşadığı ayrımcılık; ırkçılık incelenmiştir. Türkiye’nin istenmeyenleri olarak görülen (Kürt, Alevi, Ermeni) LGBTİ+’ların deneyimleri yer aldı.

 

Raporun son kısmında ise Yalova Üniversitesi’nden Sosyolog Dr. Polat Alpman’ın cinsiyetçilik ve ırkçılık üzerine sunumu ve konuya dair soru ve cevaplar yer aldı. Raporun PDF formatına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.