Hêvî LGBTİ, Türkiye’de yaşayan mülteci LGBTİ’leri bir araya getirdi. Mülteci LGBTİ’ler güvenlik, çalışma, sağlık sorunlarını ve yaşadıkları ayrımcılık sorunlarını anlattı.

Türkiye’de yaşayan mülteci LGBTİ’ler 17 Mayıs Homofobi, Transfobi Karşıtı Gün etkinlikleri kapsamında Hêvî LGBTİ Derneği’nin ev sahipliğinde bir araya geldi.

Eskişehir, Yalova, Denizli’den gelen Mülteci LGBTİ’ler Türkiye’de yaşadıkları sorunları anlattı.

”Güvenliğimiz her gün daha da azalıyor”

Denizli’den gelen İranlı bir trans erkek yaşadıklarını şöyle anlattı:

“En önemli iki büyük sorunumuz çalışma ve üçüncü ülkeye geçiş. Bir sürü insan yıllardır Türkiye’de üçüncü ülkeye geçiş için bekliyor ve hala ne olacağını bilmiyorlar. Bu çok büyük bir sorun insanlar için. Çünkü ortada kalmış gibi hissediyoruz kendimizi.

“Burada polisler LGBTİ’lere ve özellikle mülteci LGBTİ’lere çok kötü davranıyor. İranlı ve LGBTİ’lerden hiç hoşlanmıyorlar, buradan gidin diyorlar. Bu toplantıya gelmek için başka arkadaşlar daha kolay izin alıp İstanbul’a gelebilmişler ama biz günlerce izin almak için uğraştık. Polislerden küfürler yedik, aşağılandık, ‘sen kimsin’ dediler. Neden gidiyorsunuz, orada neler yapacaksınız, dediler Göç Müdürlüğünde. Bizi 6 saat güneşin altında beklettiler, salonda bile oturtmadılar. Bahçede beklettiler, orada da oturtmadılar. İzin belgesi çıktığında da, belgeyi yüzümüze atar gibi verip gidiyorlar.

“Ben biraz Türkçe biliyorum, ama polisler benim Türkçe bilmediğimi düşünerek arkadaşlarıyla konuşuyorlar, ‘iyi ağızlarına sıçtık mı, daha fazla yapacağız, onlara göstereceğiz’ diye. Ama ben söylediklerini anladım.

“Denizli’de güvenliğimiz her gün daha da azalıyor. Sokakta, çarşıda, pazarda insanlar bir şeyler atıp üzerimize küfür ediyor, bağırabiliyor. Bu arada biz de sadece stresle yaşayıp gidiyoruz.

“Son olarak gündemle alakalı bir şey söylemek istiyorum. Denizli’de İranlı mülteci LGBTİ sayısı çok. Kaos GL burada etkinlik yaptı. Film festivalleri, toplantılar da oluyor bu arada. Bize yardımcı olacaklarını söylüyorlar. Umarım artık bu toplantılarla bir sonuca varırız.”

“Biz özgürlükten başka bir şey istemiyoruz”

Eskişehir’den gelen İranlı bir trans kadın mülteci yaşadıklarını şöyle anlattı:

“2 yıl 7 aydır Türkiye’deyim. Belki de buradaki arkadaşlardan en kötü dosyası olanlardan birisiyim. Çok kötü sorunlarla karşı karşıya kaldım. ‘Türkiye devleti ve BM mültecilere para ödüyor’ gibi yanlış bir bilgi var toplumda. Mali yardım dediğimiz şey herkese değil, belirli insanlara veriliyor.

“Bize, ‘Siz buraya neden geldiniz. Sizin burada hakkınız yok’ diyorlar ama bu konuda haksızlar. Türkiye’de dil öğrenmek istiyoruz ama bu konuda zorlanıyoruz. Kurslarda da bizlerle dalga geçiyorlar konuşamadığımız için, biz de o kurslara gitmek istemiyoruz.

“Sigorta dediğimiz şey, devletin mültecilere verdiği bir hak. Ama o da sınırlı bir hak. Çoğu zaman para talep ediliyor, mülteciler ise çalışamadığı için ödemekte zorlanıyor. Çalışmak istediğimiz zamanda tacize ve ayrımcılığa maruz kalıyoruz.

“Biz özgürlükten başka bir şey istemiyoruz. Türkiye bize özgürlüğü veremedi. Umarım buradaki arkadaşlarla bir şeyler yapabiliriz ve üçüncü ülkeye geçişimizi hızlandırırız.”

“Transların hormon süreci aksadı”

Yalova’dan gelen İranlı eşcinsel bir mülteci yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Hukuki problemler bizim sürekli yaşadığımız sorunlar. 12 aydır Türkiye’deyim ve birçok insanla tanıştım. En büyük sorunlarımızdan birisi çalışma. Yalova’da çok fazla iş alanımız yok. Çalışanların da çalışma izni yok.

“Geçtiğimiz hafta ben çalışırken az kalsın polislere yakalanıyordum, yakalansaydım ne olacağını bilemiyorum. Bu çok korkunç bir şey. Pahalı bir şehirlerde yaşıyoruz, paramız yok. Bu da çok büyük bir sorun. Çalıştığımız bazı yerlerde paramızı da alamıyoruz. Ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Bu konuda bir şeyler yapılsa çok iyi olur.

“Yalova çok büyük bir şehir değil, ama pahalı bir şehir. Yalova’da çok fazla mülteci olmasına rağmen mülteciler üzerine çalışan hiçbir dernek yok. Olan dernekler de Yalova’da ne mülteciler ne de LGBTİ’ler üzerine bir çalışma yürütmüyor.

“Şu an bizim sorunlarımızdan birisi de sağlık sorunu. Çünkü trans arkadaşlarımızın hormon süreci vardı ve bu konuda uzman bir kişi yoktu. İnsanlar nereye gideceğini bilmiyor. Tercüman da yok. Bir sağlık sorunu ile karşılaşınca ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu konuda yardımcı olunursa çok iyi olur. Hiç olmazsa cinsel sağlık ve hormon tedavisi konusunda bizi yönlendirecek birisi olursa çok iyi olur. Burada böyle birçok sorunla karşı karşıyayız ve sonrasında psikolojik sorunlar yaşıyoruz.” (DŞ/ÇT)

* Geldikleri şehirlerde yaşadıkları hak ihlallerini paylaşan mültecilerin isimlerini güvenlikleri sebebiyle paylaşmıyoruz.

Dilara Şenkaya- Bianet

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir