Etkinliğin ilki olan HIV, LGBTİ+ AKTİVİZMİNİN NERESİNDE? adlı panel 29 Kasım saat 19.00’da online olarak gerçekleştirildi.

Etkinliğe HIV aktivizm tarihinde önemli bir yeri olan ACT UP’ın 1989 yılında New York’ta Kardinal O‘Connor’a karşı kilisede gerçekleştirdiği eylem videosu ile başlandı.

Moderatörlüğünü Necip Varan’ın yürüttüğü panelin konuşmacıları Defne Güzel, Oğuzhan Nuh, Yasin Erkaymaz ve Yunus Emre Demir idi.

Panelde;

–             LGBTİ+ hareketi için HIV ve cinsel sağlık, diğer haklar için verilen mücadele başlıkları yanında daha az bir önceliğe mi sahip, çekici bir başlık değil mi?

–             LGBTİ+ aktivizmi HIV konusunda camianın önünden mi gidiyor; yol gösterici mi, yoksa camia ile aynı noktada mı?  LGBTİ+ hareketi sizce HIV konusunda nasıl bir söz üretiyor yahut bir söz üretmeli mi? Hangi dinamikler söz konusu?

–             Türkiye’deki HIV ve LGBTİ+ hareketi sevgili olsaydı nasıl bir ilişkileri olurdu? HIV hareketinden bakıldığında LGBTİ+ hareketi nasıl, LGBTİ+ hareketi açısından bakıldığında HIV hareketi nasıl görünüyor?

–             LGBTİ+ camiası ve dernekler HIV fobi, HIV ve cinsel sağlık konularında neler yapabilir? Bu çalışmaları HIV örgütlenmeleri mi yapmalı? Her iki kanadın arasındaki arayı nasıl kapatabiliriz?

–             Chemsex ve HIV, Türkiye’de LGBTİ+ aktivizminde aynı kaderi mi paylaşıyor? HIV ile olan ilişkilenmeyi de göze aldığımızda Chemsex konusundaki sessizlik ne düşündürüyor?

–             Corona pandemi döneminin HIV ile yaşayan camia üzerinde nasıl bir etkisi var?

v.b  sorular tartışıldı.

Bunların yanı sıra katılımcılar tarafından da gelen

       –     Somut ve sürdürülebilir bir mücadele için koşullarımız neler? gündemimiz neler olabilir?

       –     Diyanet İşleri Başkanı’nın nefret hutbesine karşı LGBTİ+ ya da HIV+ dernekleri tarafından herhangi bir hukuki süreç başlatıldı mı?

v.b sorularına da cevap arandı.

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ etkinliklerinin ikincisi 01 Aralık 2020 Salı günü saat 16.00’ da online olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlikte Dr. Görkem Gökçelioğlu HIV ve Ruh Sağlığı başlığı altında bir sunum yapacaktır. Etkinliğe katılmak için hevilgbt@gmail.com adresinden mail gönderebilirsiniz.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir