Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinsellik, 17 Mayıs 1990 tarihinde “Uluslararası Hastalık Sınıflandırması”ndan çıkarılmıştır. O günden bu yana dünyanın birçok ülkesinde LGBTİ+fobi karşıtı etkinlikler düzenlenmektedir. HEVİ LGBTİ+ Derneği olarak bizler de, bu yıl 6’ncısını düzenleyeceğimiz “Mülteci LGBTİ+lar Özelinde Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün Etkinliği”nde buluşuyoruz.

Neden Mülteci LGBTİ+lar Özelinde?

Küresel ölçekte gerçekleşen göç dalgasının önemli bir parçasını yaşadığı ülkelerde çoğu zaman ayrımcılığa, LGBTİ+fobiye maruz kalan LGBTİ+lar oluşturmaktadır. 2020 yılında BMMYK tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye; dünyada en fazla mülteci bulunan ilk 5 ülke arasında yer almaktadır. Türkiye’de toplamda 4 milyondan fazla mülteci yaşamaktadır. Mültecilerin önemli bir kısmını yine mülteci LGBTİ+lar oluşturmaktadır.

Türkiye’de yaşayan, yaşamak zorunda bırakılan mülteci LGBTİ+lar çoklu ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Mülteciler çoğu zaman kendi başlarına LGBTİ+fobi ve ırkçılıkla mücadele etmek zorunda bırakılmaktadır. HEVİ LGBTİ+ olarak bizler, 2015 yılından beri düzenli olarak mülteci LGBTİ+larla çalışmalar yürütmekteyiz. HEVİ olarak, mülteci LGBTİ+ların yalnız olmadığını hatırlatmak, yaşanan hak ihlalleri ve LGBTİ+fobi ile mücadele etmek için bu yıl da 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi Karşıtı Gün’ (IDAHOBIT) kapsamında mülteci LGBTİ+ arkadaşlarımızla online olarak bir araya geliyoruz.

LGBTİ+fobiye, ırkçılığa ve yaşanan tüm ayrımcılıklara karşı birlikte mücadele etmeye seni de davet ediyoruz.

Mülteci LGBTİ+lar Özelinde 17 Mayıs IDAHOBIT Online Etkinlik Programı

15 Mayıs 2021 Cumartesi

15.00-17.00 Mülteci LGBTİ+ Olmak ve Değişen Hukuk Prosedürleri

17.00-19.00 Mülteci LGBTİ+lar ne talep ediyor?

* Not: 15 Mayıs 2021 Cumartesi günü tüm etkinliklerde Arapça ve Türkçe çeviriler olacak.

————————————-

16 Mayıs 2021 Pazar

15.00-17.00 Mülteci LGBTİ+ Olmak ve Değişen Hukuk Prosedürleri

17.00-19.00 Mülteci LGBTİ+lar ne talep ediyor?

* Not: 16 Mayıs 2021 Pazar günü tüm etkinliklerde Farsça, Kürtçe ve Türkçe çeviriler olacak.

Etkinliklere katılmak için hevilgbt@gmail.com adresine mail yollayabilirsiniz.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir