HEVİ LGBTİ+ Derneği yaptığı çalışmalar hakkında üye, gönüllü ve takipçilerini bilgilendirmek amacıyla hazırlanılan yıllık faaliyet raporlarını yayımlamaya devam ediyor.

2021 Yılı Faaliyet Raporundan bazı başlıklar

HEVİ LGBTİ+ Derneği Ücretsiz Danışmanlık Hizmetler: Hevi LGBTİ+ Derneği içerisinde yer alan ve alanında uzman gönüllü sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, tıp hekimleri ve avukatlar aracılığı ile tüm yıl boyunca derneğe mail ya da telefon üzerinden başvuruda bulunan LGBTİ+’lara özelde Kürt ve mülteci LGBTİ+’lara askerlikten muafiyet, açılma süreci, cinsiyet uyum süreci, psikolojik destek, akran danışmanlığı ve sağlık hakkı alanlarında danışmanlık hizmeti verildi.

HEVİ LGBTİ+ Derneği Ücretsiz hukuki Danışmanlık Hizmetleri: Hevi LGBTİ+ Derneği içerisinde yer alan ve alanında uzman gönüllü / profesyonel olarak var olan avukat ağımızla tüm yıl boyunca derneğe mail ya da telefon üzerinden başvuruda bulunan LGBTİ+’lara özelde Kürt ve mülteci LGBTİ+’lara hukuki danışmanlık hizmeti verildi.

SINIR ÖTESİ: PAKİSTANLI TRANS AKTİVİST JANNAT ALi ile söyleşi: HEVİ LGBTİ+ Derneği, Dünyada LGBTİ+ aktivizminden örnekler içeren ve hafıza çalışmalarına katkıda bulunacağına inandığımız “Sınır Ötesi” Youtube yayın dizisine devam etmektedir. Konuğumuz Pakistan’da ilk Trans Onur Yürüyüşü’nü düzenleyen Track-T’nin yöneticisi aktivist ve performans sanatçısı Jannat Ali. Jannat Ali ile geçmişte saygı duyulan Hijra/Khwaja Sira geleneğinin, İngiliz sömürgeciliği ile gelen yasaklar ile nasıl yok edilmeye çalışıldığını, yasaklardan kendilerini korumak için geliştirdikleri gizli dilleri, dünyada bir ilklerden olan ve trans camiasının kimlik kartlarında cinsiyet kimliklerini istedikleri şekilde belirleme hakkını nasıl kazandıklarını, ülkedeki ilk Trans Onur Yürüyüşü’nü düzenlemeleri ve Hijra camiasının alternatif aile yapılanması guru-chela ilişkisi ve daha nice konular konuşuldu.

Mülteci LGBTİ+ Aktivistler Buluşmaları 4.Oturum: ”Yol Haritası”: Muamma LGBTİ+ Derneği ve HEVİ LGBTİ+Derneği beraberinde ve The Coalition for Sexual & Bodily Rights in Muslim Societies (CSBR) desteği ile Türkiye’de yaşayan mülteci LGBTİ+’ların öz örgütlenmenin imkanlılığı üzerine ‘’Mülteci LGBTİ+ Aktivist Buluşmaları’’ başlığı ile bir dizi online toplantı gerçekleştirildi.. Bu çalışma kapsamında mülteci LGBTİ+ aktivistler öz örgütlenme konusunu konuşmak için bir araya gelindi.. Buluşma dizisinin sonuncusu olan “Yol Haritası” konulu buluşma gerçekleştirildi.

Online Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı programı: HEVİ LGBTİ+ Derneği olarak Sivil Düşün AB Projesi işbirliğinde online gerçekleştireceğimiz “Mülteci LGBTİ+’lar Sağlık Hakkı” etkinliği 1-Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı (10.00-12.00) 2- Mülteci LGBTİ+ hasta hakları ve ayrımcılık (12.30-14.00) başlıkları altında iki farklı oturum yapılmıştır.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında İstanbul’da gerçekleşen “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü” adresi her yıl olduğu gibi bu yıl da Beyoğlu Taksimdi. Her yıl olduğu gibi bu yılda derneğimizce gece yürüyüşüne katıldık.

ONLİNE NEWROZ/NOVRUZ/ NEVRUZ KUTLAMASI: Biz çok kimlikli; mülteci, göçmen, Türkiyeli LGBTİQ+lar ZOOM üzerinden bir araya geliyor, Newroz/Novruz/Nevruz’u dans ve müzik ile kutluyor, Coronaya inat partiye evlerimizden devam ediyoruz dedik.

HAKLAR ZİRVESİ PROGRAMI: HEVİ LGBTİ+ Mülteci Komisyonu Aktivistimiz Müzeyyen Araç “Türkiye’de Mülteci LGBTİ+ların Hakları” konu başlığıyla 11 Nisan pazar saat 14.40’ta gerçekleştirilen “Haklar Zirvesi” programının “Türkiye’de Mülteci LGBTİ+ların Hakları” konulu panele katılım göstermiştir.

MÜLTECİ LGBTİ+ SAĞLIK HAKKI VE AYRIMCILIK RAPORU: HEVİ LGBTİ+ Derneği olarak hazırladığımız “Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı ve Ayrımcılık Raporu”nu dijital ortamda 5 dilde ( Türkçe-Kürtçe-ArapçaFarsça-İngilizce ) yayımlandı

Mülteci LGBTİ+lar Özelinde 17 Mayıs Homofobi Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün buluşması- 6: HEVİ LGBTİ+ Derneği olarak “Mülteci LGBTİ+lar Özelinde 17 Mayıs Homofobi Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün Buluşması” etkinlikleri ile 6. defa bir araya geldik. Etkinliğimizin Arapça ve Farsça konuşan mülteci LGBTİ+’lar özelinde kendi anadilleriyle gerçekleşti.

Mülteci lgbti+lar ve maruz kaldıkları hak ihlalleri konulu youtube canlı yayını: HEVİ LGBTİ+ Derneği mülteci komisyonu üyemiz Can Kaya’nın katılımıyla Mülteci Medyası adlı youtube programında “Mülteci LGBTİ+ları ve maruz kaldıkları hak ihlalleri” konuşuldu.

AÇIK ÇAĞRIMIZDIR ! “MÜLTECİ LGBTİ+ TALEPLER BİLDİRİSİ”: HEVİ LGBTİ+ Derneği ve Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliğinin desteğiyle her yıl olduğu gibi bu yılda 6’ncısını düzenlediğimiz “Mülteci LGBTİ+lar Özelinde 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Bifobi Transfobi İnterfobi Günü Buluşmaları-VI” etkinliğinde mülteci LGBTİ+lar ve bu alanda çalışmalar yürüten mülteci LGBTİ+ aktivistler tarafından oluşturulan “Mülteci LGBTİ+ Talepler Bildirisi 5 dilde ( Türkçe-Kürtçe-Arapça-Farsça-İngilizce ) kamuoyuna ilan edildi.

“Türkiye’den Göç Hikâyeleri Mülteci LGBTİ+lar -2” Kitabı Yayımlandı: “Türkiye’den Göç Hikâyeleri Mülteci LGBTİ+lar -2” Kitabı. Türkiye’den göç eden LGBTİ+ların göç yollarında maruz kaldıkları hak ihlalleri, vardıkları ülkede yaşadıkları ayrımcılık, ırkçılık ve şiddetin ortaya çıkarılması için hazırlamış olduğumuz kitapta birbirinden farklı ülkelere giden LGBTİ+lar ve yaşadıkları süreçlere değinilmiş kitabımızı yayımladık.

COVİD-19 Pandemi Döneminde Mülteci LGBTİ+lar ve Yaşadıkları Hak İhlalleri Raporu Yayımda: HEVİ LGBTİ+ Derneği ve Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliğinin desteğiyle her yıl olduğu gibi bu yılda 6’ncısını düzenlediğimiz “Mülteci LGBTİ+lar Özelinde 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Bifobi Transfobi İnterfobi Günü Buluşmaları-VI” etkinliğinde mülteci LGBTİ+lar ve bu alanda çalışmalar yürüten mülteci LGBTİ+ aktivistler tarafından oluşturulan “Covid-19 Pandemi Döneminde Mülteci LGBTİ+lar ve Yaşadıkları Hak İhlalleri” raporunu 5 dilde ( Türkçe-Kürtçe-Arapça-Farsça-İngilizce ) olarak yayımladık.

“Şiddetsiz Örgütlenme” Yönteminde “Şiddetsizlik” Temalı Atölyesini Gerçekleştirdik: HEVİ LGBTİ Derneği , Norveç Helsinki Komitesi desteği ve Şiddetsizlik Merkezi’nin katkıları ile hayata geçirdiği Şiddetsizlik Projesi’nin “Şiddetsiz Örgütleme” temalı atölyesi, 28 Ekimde HEVİ LGBTİ Derneği yönetim kurulu, üye ve çalışanlarına dönük gerçekleştirildi. Bu atölyede hep birlikte; • Şiddetin türlerini, • Şiddetsizliği , • Galtung Üçgenini, • Şiddetsiz Deyişleri ve •Örgüt Boyutlarını konuşarak şiddetsizliğe giriş çalışması yaptık.

DaMİGRA ve ALMANYA KADIN AVUKATLARI DERNEĞİ DAVETİYLE İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ KONUŞUYORUZ: DaMigra ve Almanya Kadın Avukatlar Derneği (DJB) ve Avrupa Komisyonu Almanya Temsilciği işbirliğiyle, kadın cinayetleri üzerine hibrit bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe HEVİ LGBTİ+ adına mülteci LGBTİ+ Komisyonu üyesi Müzeyyen Araç katıldı. İstanbul sözleşmesinin iptali ve sonrasında mülteci LGBTİ+lar perspektifinde yaşanan hak ihlalleri konuşuldu.

“KOLİME SAĞLIK” SERİSİ-4. KİTAPÇIĞI OLAN “10 SORUDA GONORE” ÇIKTI: Türkçe, Kürtçe, Farsça, Arapça ve İngilizce olarak 5 farklı dilde hazırlanan broşür Gonore hakkında bilmemiz gerekenleri ve toplumsal bir ön yargının önüne geçmek amacı ile doğru bildiğimiz yanlışlara dikkat çekiyor. Aile Hekimliliği Uzmanı Doktor Filiz Ak ve Psikolog Selçuk Çelik tarafından hazırlanan kitapçık 10 temel soru ile Gonore nedir? – Ne değildiri bizlere anlatıyor.

İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu ve Hevi LGBTİ+ Derneği olarak boysanin evinde Kuir 101 etkinliği gerçekleştirdik: İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu ve Hevi LGBTİ+ Derneği olarak Boysanın Evi’nde Kuir 101 etkinliği gerçekleştirdik. Etkinlik kapsamında Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelimler, Ayrımcılık nedir? Kapsayıcılık, Dil ve Performatif Kuram ve Kuir Teoriye giriş konuları konuştuk.

Raporun tamamana aşağıdaki pdf formatı indirip inceleyebilirsiniz.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir