Kaos GL’den D. Umut Uzun’un haberi. Yayınlanma Tarihi: 30.10.2019

ILGA-Europe 2019: Birlikte daha güçlü

ILGA-Europe yıllık konferansı bu sene 23-26 Ekim tarihlerinde Çekya’nın başkenti Prag’ta gerçekleşti.

Avrupa ve Asya’da 54 ülkeden 600’den fazla örgütü bünyesinde barındıran ILGA’nın Avrupa ayağında düzenlenen yıllık konferans bu sene 23-26 Ekim tarihlerinde Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleşti. Bu yıl 23. kez düzenlenen ve altı yüzün üzerinde LGBTİ+ insan hakları savunucusuna ev sahipliği yapan konferansa Türkiye ve Kıbrıs’tan Hevi LGBTİ+, Interseks Anatolia, Kaos GL, LiSTAG, Muamma LGBTİ+, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, SPoD ve Queer Kıbrıs’tan temsilciler katıldı.  

Konferans programı, 23 Ekim akşamı düzenlenen biseksüel+, engelli LGBTİ+, trans/ non-binary/ gender non-conforming kişiler tematik konuları ve farklı grupları buluşturan forumlarla başladı. Her yıl dünyanın her yerinde kaybedilen LGBTİ+ları hatırlamak için oluşturulan Anma Duvarı’nda nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden trans kadın Hande Şeker ve birkaç gün önce kalp yetmezliği sebebiyle aramızdan ayrılan Pembe Hayat emektarı Afet Tutku (Tombiş Anne) de anıldı.

“Birlikte Daha Güçlü (Stronger Together)” şiarıyla yola çıkan konferansın ilk günü (24 Ekim) ILGA-Europe ve konferans organizatörlerinden Prag Onur Haftası’ndan temsilcilerin açılış konuşmaları ile başladı. Daha sonra Çekya Dışişler Bakanı Tomáš Petříček yaptığı konuşmada LGBTİ+’ların maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddete karşı Çekya olarak neler yaptıklarından bahsetti ve dayanışma ile bu mücadeleyi büyütmenin önemini vurguladı. Konferansın açılış oturumu Queer Ed konuşmaları ve Avrupa’dan aktivistlerin konuşmaları ile devam etti.

Konferansın ikinci günü, Türkiye’de son dönemdeki anti-demokratik politikalar, LGBTİ+ toplumu üzerinde oluşturduğu artan baskılar, yasaklar ve LGBTİ+’lara karşı artan nefret söylemi ve karalama kampanyaları SPoD yönetim kurulundan Marsel Tuğkan Gündoğdu’nun sunumu “Demonized but Proud (Canavarlaştırılmış ama Gururlu)” sırasında tartışıldı.

Konferansın bir başka oturumunda Onur Yürüyüşü atölyesi düzenlendi. Oturuma Rusya’da ve Baltık Pride’ı düzenleyen örgütlerin temsilcileri ve Ankara’dan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması konuşmacı olarak yer aldı. LGBTİ+ insan hakları konusunda ILGA-Europe endeksinde en alt sıralarda yer alan Türkiye’de yasaklanan onur yürüyüşleri, son dönemde üniversite öğrenci kulüplerinin karşı karşıya kaldığı baskı ve hedef göstermeler ve ODTÜ LGBTİ+’dan öğrencilere açılan dava konuşuldu.

26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü kapsamında biraraya gelen interseks katılımcıların toplu fotoğraf çekimi gerçekleşti. Aynı gün Hevi LGBTİ+’dan Müzeyyen Araç ve Can Kaya mülteci ve göçmen LGBTİ+’larla yaptıkları çalışmaları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Yunanistan ve Hamburg’tan mültecilerle çalışan iki örgütün daha katıldığı sunumda, ülkelerdeki durum, mülteci LGBTİ+ların maruz kaldığı hak ihlalleri konuşuldu ve birlikte neler yapılabileceği tartışıldı. Konferans 26 Ekim akşamı düzenlenen kapanış etkinlikleri ile sona erdi. 

Kaynak: Kaos GL