Mülteci LGBTİ’ler
Hêvî LGBTİ Derneği olarak, Mülteci LGBTİ’ler alanındaki çalışmalarımızın bir sonucu olan Mülteci LGBTİ’ler kitabı yaptığımız görüşmeler, yaşanan hak ihlallerinin teşhiri ve kamuoyu baskısı oluşturmak için hazırlanmıştır. Kitapta kendini Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel veya Transgender olarak tanımlayan mültecilerle görüşmeler ve alanında uzman kişilerin öneri, mevzuat ve sorunun teşhirine yönelik yazıları da mevcuttur.
Türkiye’den HIV Hikâyeleri
Yaşanmış 13 hikâyeden oluşan kitap, HIV hakkında önyargıları yıkmayı amaçlıyor
HIV ile yaşamak bir “hastalık” değil. HIV, bağışıklık sistemini etkileyen bir enfeksiyon ve HIV ile AIDS tablosu birbirinden apayrı şeyler. Fakat 90’lı yıllardan bugüne dek HIV pozitif ile yaşayanlara karşı yürütülen sistematik dışlama maalesef devam ediyor. “Türkiye’den HIV Hikâyeleri” kitabı, toplumun farklı kesimlerinden insanları bir araya getiren 13 deneyimi aktararak bu alandaki kara bulutları dağıtmayı hedefliyor.
Hêvî LGBTİ Derneğinin kolektif çalışması olan kitap Müzeyyen Araç ve Ercan Aydın tarafından derlendi. Kapak resmi genç ressam Sadık Arı’ya ait olan kitap üç dilde yayımlandı. Kürtçe çevirisi Ferzan Şêr, İngilizce çevirisi ise Merve Elma tarafından yapıldı.
Kitapta yer alan deneyimlerin yedisi kendini heteroseksüel olarak tanımlayan kişilere, diğer altı deneyimden üçü Türkiyeli LGBTİ’lere, diğer üçü ise Mülteci LGBTİ’lere ait. Kitaptaki, “Kadınlardan Mektuplar” bölümündeki hikâyeler, derneğe yazılı olarak iletilen metinler. Bunlar dışındaki tüm hikâyeler, görüşmecilerle birebir yapılan röportajlardan derlendi.
“Türkiye’den HIV Hikâyeleri” kitabı, kuruluşundan itibaren HIV farkındalığını artırmayı hedefleyen HÊVÎ LGBTİ Derneğinin, HIV ile yaşayan kişilerin toplumda yaşadığı sosyal izolasyonu gözler önüne sermek amacıyla gerçekleştirdiği çalışmaların bir ayağını oluşturuyor. Kitap, HIV ile yaşamak hakkında yaratılan damgalama ve korku kültürünün önüne geçmek adına atılmış bir adım. Bu çalışma, HIV ile enfekte olmuş insanların yalnız olmadıklarının ve bu durumun hayatın sonu anlamına gelmediğinin altını çiziyor.
Türkiye’den Göç Hikâyeleri Mülteci LGBTİ+lar
Türkiye’de her geçen gün daha da artan LGBTİ+fobi ve hak ihlalleri sebebiyle birçok LGBTİ+ daha güvende olacaklarını düşündükleri ülkelere göç etmek zorunda kalıyor.
Türkiye’de devlet yetkilileri tarafından uzun bir süredir hedef gösterilen LGBTİ+lar çözümü Türkiye’yi terk etmekte buluyor. Devlet kurumları, siyasi aktörler konu LGBTİ+lar olunca anayasada yer alan temel hak ve özgürlükleri görmezden geliyor. Türkiye’de yasalar kişi hak ve özgürlüklerini korumayınca LGBTİ+lar birçok kez daha hedef tahtasında yer alıyor.
LGBTİ+lar; yaşanan bu hak ihlalleri, güvensizlik, ayrımcılık ve LGBTİ+fobiden kurtulmak için çözümü başka ülkelere göç etmekte görmeye devam ediyor.
Kitapta söz ettiğimiz üzere biliyoruz ki “Dünyanın hiçbir yeri LGBTİ+lar için tamamen güvenli değil.” Peki buna rağmen Türkiye’yi terk etmek zorunda bırakılan, başka ülkelere göç eden mülteci LGBTİ+lar bu kararları aldıktan sonra ne gibi sorunlar ile mücadele ediyorlar? LGBTİ+lar gittikleri ülkede ne gibi sorunlar yaşıyorlar? Göç süresi boyunca hangi “dayanıklılık” testlerine maruz kalıyorlar?
Türkiye’den dünyanın birçok farklı ülkesine göç etmiş LGBTİ+ mültecilerin hikâyelerine yerverilen bu kitapta birbirinden farklı deneyimleri hep beraber inceleme fırsatı buluyoruz.
Türkiye’den göç eden LGBTİ+ların göç yollarında maruz kaldıkları hak ihlalleri, vardıkları ülkede yaşadıkları ayrımcılık, ırkçılık ve şiddetin ortaya çıkarılması için hazırlamış olduğumuz bu kitapta birbirinden farklı ülkelere giden LGBTİ+lar ve yaşadıkları süreçlere hep beraber tanıklık ediyoruz.
Müzeyyen Araç ve Ercan Aydın tarafından derlenen kitap Selçuk Çelik tarafından yayıma hazırlandı. Kapak ve iç tasarımı Zafer Rıfat Irmak tarafından hazırlanan kitabın Kürtçe çevirisi Ferzan Şêr, İngilizce çevirisi ise Gökçe katkıcı tarafından gerçekleştirildi. Kitapta yer alan deneyimlerin tümü, görüşmeciler ile birebir yapılan röportajlardan derlendi.
İçinde farklı deneyimlerin yer aldığı kitabın aynı zamanda Türkiye’den göç etmeyi, Türkiye’yi terk etmeyi düşünen LGBTİ+lar ve diğer insanlar için önemli bir kaynak olacağını düşünmekteyiz.
Türkiye’den Göç Hikayeleri Kitabı Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği katkılarıyla hazırlanmıştır.