HEVİ LGBTİ+ olarak Dünyada LGBTİ+ aktivizminden örnekler içeren ve hafıza çalışmalarına katkıda bulunacağına inandığımız “Sınır Ötesi” Youtube yayın dizisine devam ediyoruz. Bu ayki konuğumuz Pakistan’da ilk Trans Onur Yürüyüşü’nü düzenleyen Track-T’nin yöneticisi aktivist ve performans sanatçısı Jannat Ali.

Türkiye’de son dönemde artan LGBTİ+ yasakları ve yeni ayrımcı düzenlemeler ile yalnızlaştırılan LGBTİ+lar ve LGBTİ+ örgütleri olarak dünyadan çeşitli örgütlenme örneklerini inceliyoruz.  “Sınır Ötesi” serisinde ilk olarak Macaristan’dan Labrisz Lesbian Association Yönetim Kurulu üyesi Dorottya Redai’yi konuk etmiştik. Yayınlarımı takip etmek için kanalımıza üye olmayı unutmayın.

Jannat Ali ile geçmişte saygı duyulan Hijra/Khwaja Sira geleneğinin, İngiliz sömürgeciliği ile gelen yasaklar ile nasıl  yok edilmeye çalışıldığı, yasaklardan kendilerini korumak için geliştirdikleri gizli dilleri, dünyada bir ilklerden olan ve trans camiasının kimlik kartlarında cinsiyet kimliklerini istedikleri şekilde belirleme hakkını nasıl kazandıklarını, ülkedeki ilk Trans Onur Yürüyüşü’nü düzenlemeleri ve Hijra camiasının alternatif aile yapılanması guru-chela ilişkisi ve daha nice konuları tartıştık.

Pakistan’da Hijra ve Khwaja Sira Geleneği

Aktivist Janner Ali;

Hijra, Khwaja Sira bir gelenek, bir kültür. Burada birçok insan cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim, kültür ve normların ne olduğu konusunda net değil. Bu terimler kullanılmalı çünkü kendileri hakkında, aynı zamanda terminolojiye bağlı damgalanmayı da engelliyor.  Khwaja Sira saygı duyulan bir terimdi Khwaja Siralar, İngiliz sömürge kanunları gelmeden önce Moğollar döneminde önemli mevkilere gelmiş translardı. Ordu içinde kilit noktalarda translar vardı. Moğol kral ve kraliçeleri sosyal etiket öğrenmeleri için çocuklarını Khwaja Siralara yollarlardı. Khwaja Siralar hem erkek hem kadın haremlerine girebiliyorlardı. Ancak İngiliz ‘Suçlu Kabileler Kanunu’ kadın gibi giyinen saçlarını kadın gibi uzatan ya da sokakta dans edenlerin tutuklanmasını, 1-2 yıl hapis ve para cezasını getirdi. İnsanlar kendilerini saklamaya, seks işçiliğine, sokaklarda dilenmeye başladı. O saygı kayboldu. İnsanlar hakaret içeren kelimeler kullanmaya başladı. Bu yasalar değişti ancak hala etkileri devam ediyor.

İngilizcede transgender terimini Urdu veya Penjabi gibi yerel dillerde Khwaja Sira terimini saygı içerdiği için tercih ediyoruz. Dedi.

Trans Hakları Kanunu ve Pakistan’ın İlk Trans Onur Yürüyüşü

2009 Anayasa Mahkemesi Kararı ve 2018 Trans Haklarını Koruma Kararı sonrasında gerçekleştirilen Pakistan’ın ilk Trans Onur Yürüyüşü hakkında bilgi veren aktivist Jannat Ali;

Bu bizim hayalimizdi. Trans camiasının birçok üyesinin hayaliydi. Bu hayali gerçekleştirmek için elimden geleni yaptım. Doğru zamanda çok zorlu bir şekilde Pakistan’da tarih yazdık. Yasa kabul edildikten sonra 70 yıllık Pakistan tarihinde ilk Trans Onur Yürüyüşünü gerçekleştirdik. Sadece Pakistan’da değil dünyadaki en ilerici yasa bu dedi.

Pakistan’da LGB Hakları

LGB haklarına da değinen Jannat Ali, “erkeklerle ilgilenen birçok erkek var burada televizyonda bu konuya değinen bazı programlar oluyor ancak yasaklanıyor, engelleniyor. İslami bakış açısına göre yasak konuşamıyorsunuz.” Dedi.

HEVİ LGBTİ+ Derneği Sağlık Komisyonu üyesi Necib Varan’ın hazırlayıp sunduğu çalışmayı Youtube kanalımızdan veya

baglantısından izleyebilirsiniz.

 İyi seyirler!

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir