Hevi LGBTİ+ 1 Aralık’ta neler yaptı?
Hevi LGBTİ+ Derneği’nin düzenlediği 1 Aralık HIV / AIDS Farkındalık Günü etkinliklerinde çeşitli atölye ve panellerin yanı sıra Aile Sağlığı Merkezleri de ziyaret edildi.
Hevi LGBTİ+ Derneğinin Sivil Düşün AB Programı desteği ile yaptığı buluşma geniş kitlelerin katılımı ile yapıldı. 3 dilde (Türkçe, Arapça, Farsça) gerçekleşen buluşmada Mülteci LGBTİ’lerin katılımı yoğundu. Özelinde Buluşmada +’ lar ve LGBTİ’ler özelinde HIV ile yaşayanların maruz kaldığı HIV-fobi ve mücadele yöntemlerini tartışıldı.
Buluşma ilk olarak “Mektuplar’la HIV” adlı atölyesi ile başladı.
1 Aralık günü HEVİ’de bir araya gelen insanlar HIV deyince ilk akıllarına geleni, HIV ile yaşamanın kişiye neler hissettirdiğini ve HIV-fobi ile nasıl mücadele ettiklerini mektup yöntemi ile resimler ve yazılarla anlattı. Kolaylaştırıcılığını Ramtin ZİGORAT’ın üstlendiği atölyeye katılım genişti. Atölyenin ardından buluşma HIV|AIDS Son Dönem Tıbbi Yöntemler ve Uygulamalar adlı panel ile devam etti.
Türkiye’de Son Dönem Tıbbi Uygulamalar Neler ?
Mektuplarla HIV atölesinden sonra başlayan çok dilli (Türkçe, Arapça, Farsça) panelde alanında uzman tıp hekimi ve psikologların katılımı ile HIV’in tanı ve izlem dönemleri, 4. nesil test yöntemleri ve CDC’nin 2017 yılında deklare ettiği; “Belirlenemeyen=Bulaştırmayan”ın ne olduğu üzerinde sunumlar yapıldı. Panelin ikinci bölümünde ise HIV-fobin yaşattığı travma ve mücadele yöntemleri konuşuldu.
HEVİ HIV Broşürleri İle Bar ve Cafelerde
Panelin ardından 1 Aralık Cumartesi gecesi Hevi LGBTİ+ gönüllüleri olarak cafe ve barlara daha öncesinde farkındalık yaratma amacıyla hazırlanmış olan 5 dilli( Türkçe, Kürtçe, Arapça, Farsça ve İngilizce) broşürlerin dağıtılması ile devam edildi.
2 Aralık günü ise söz kadınlardaydı
Boysan’ın Evi’nde gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet Temelinde HIVAIDS ve İzolasyon adlı panelde konuşmacılar kadınlardan oluşuyordu. Panelde HIV ve yaşanan ayrımcılık özelinde kadın ve LGBTİ+’larin maruz kaldığı çoklu ayrımcılık ve bununla mücadele yöntemleri tartışıldı. Etkinliğe katılımın yoğun olması ile beraber bu alanda kadınlarında politika üretmesinin önündeki engeller de gündeme getirildi.
Son Olarak Aile Sağlık Merkezlerini Ziyaret Ettik.
Hevi LGBTİ+ Derneği sağlık komisyonunun üstlendiği çalışmada Beyoğlu ve civarındaki tüm Aile Sağlık Merkezleri ziyaret edilerek hazırlanan çok dilli HIV farkındalık broşürleri ve Türkiye’den HIV hikâyeleri adlı kitap sağlık çalışanlarına hediye edildi.
Hekimler ve yardımcı sağlık personelleri ile görüşen komisyon üyeleri, HIV ile yaşayanların sağlık hizmeti alırken maruz kaldıkları HIV-fobi ve sağlık çalışmaları olarak HIV ile yaşayanlara nasıl yaklaşımlarda bulunulmalı konularında da bilgiler verildi.
Haber: Can Kaya
No comment