Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı ve Ayrımcılık Raporu Yayınlandı

Derneğimizin hazırladığı “Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı ve Ayrımcılık Raporu”nu dijital ortamda yayımladık.

“Mülteci LGBTİ+lar Sağlık Hakkı Raporu” göçmen ve mülteci LGBTİ+ların sağlık hizmetlerine erişimini, sağlık hakkına erişimde karşılaştıkları hak ihlalleri ve ayrımcılığı tespit etmek üzere yazılmıştır. Pandemi döneminde daha fazla yalnızlaştırılarak, güvencesiz hale getirilen göçmen ve mülteci LGBTİ+lar, bu dönemde özellikle sağlık hakkına erişim ve hakların kullanımı konusunda değişen mevzuatlarla birlikte yaşadıkları
zorluklar katlanarak artmıştır.

Derneğimizin çevrim içi olarak hazırladığı “Mülteci LGBTİ+lar Sağlık Hakkı Programı’ndan yolla çıkarak hazırlanan “Mülteci LGBTİ+lar Sağlık Hakkı Raporu” göçmen ve mülteci LGBTİ+ların deneyim aktarımı üzerinden hazırlanmıştır. Çevrim içi olarak iki gün süren programda yer alan sunumlar sağlık elçileri tarafından göçmen ve mülteci LGBTİ+ların anadilleri olan Farsça ve Arapça dillerinde gerçekleştirilmiştir.

Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı ve Ayrımcılık Raporu Nasıl Hazırlandı?


Raporun oluşturulmasında “Mülteci Sağlık Hakkı” ve “Mülteci LGBTİ+ hasta hakları ve ayrımcılık etkinlikleri esnasında paylaşılan güncel mülteci sağlığı hakkı, mülteci hasta hakları ve LGBTİ+lar özelinde yaşanan hak ihlalleri konularında alınan ses kayıtları deşifre ve redakte edildikten sonra raporda yer almıştır. Raporda yer alan tüm bilgiler katılımcılara etkinlikler öncesi gönderilen dijital güvenlik onam formu ile HEVİ LGBTİ+ Derneği tarafından güvence altına alınmıştır. 

Etkinlikte; mülteci LGBTİ+ların yanı sıra, tıp hekimi, sağlık elçileri (çevirmen), sosyal hizmet uzmanı, HEVİ LGBTİ+ sağlık komisyonu üyesi psikolog, HEVİ LGBTİ+ Derneği avukatı ve HEVİ LGBTİ+ mülteci komisyonu aktivistleri katkı sunmuşlardır. Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan ve farklı statüler ile yaşamakta olan mülteci LGBTİ+ların deneyimlerinin öncelendiği bu rapor nitel gözlem yapılarak kişilerin deneyimleri ile elde edilen bilgiler ışığında şekillenmiştir. Kişilerin deneyimlerinin birincil kaynak olarak yer aldığı raporda pandemi dönemine ait mülteci sağlığı ve hakları konusunda şikâyet mekanizmaları ve trans cinsiyet uyum süreci konularında sunumlara yer verilmiştir. Mülteci transların cinsiyet uyum sürecinde ve sağlığa erişim sürecinde yaşadıkları hak ihlalleri kendi deneyimleri üzerinden gündemleştirilmiştir.

Raporun PDF halini aşağıdaki linkten ücretsiz indirebilirsiniz.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir