İstanbul Onur Haftası

Düzenlediğimiz ve Yer Aldığımız Etkinlikler

HEVİ LGBTİ+Derneği olarak 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022 yıllarında Onur Haftası ile ortak etkinlikler düzenledik. Ayrıca birçok onur haftası komitesinde yer alarak koordinasyon ve organizasyon süreçleri içerisinde görev aldık. Uzun yıllar onur haftasına ofisimizi açarak onur haftası komite toplantılarına ev sahipliği yaptık. Bazı senelerde etkinlik düzenlemesekte mevcut etkinliklere katılım sağladık. Bu sayede bir çok Lubunya ile birlikte İstanbul’un en büyük LGBTİ+ etkinliklerini şanlatma fırsatı yakaladık.

24. İstanbul Onur Haftası

2016

24. Onur Haftası Afişi

Onur Haftasının Teması: "Örgütleniyoruz"

Hafta 20 Haziran’da “nerdeen nereye” sergi açılışıyla başladı. Vicdani retten cinsel şiddete, üniversiteli LGBTİ buluşmasından sporda homofobi ve transfobiye birçok konuda atölye, panel, söyleşi ve film gösterimleri yapıldı. Her yıl geleneksel olarak verilen hormonlu domatesler 23 Haziran’da sahiplerine verildi.

Hafta 26 Haziran’da Onur Yürüyüşü ile sonlandı.

Düzenlediğimiz Etkinlikleri

LGBTİ+ Mülteciler: Süreç Varış ve Dayanışma - Panel

Etkinliğin Tanıtımı

55 Milyon! Bu sayı tüm dünyada savaş, çatışma ve şiddet ile zorla yerinden edilmiş insanları anlatıyor. Türkiye ise 2016 yılı itibariyle, Suriye başta olmak üzere farklı ülkelerden gelen 3 milyonun üzerindeki mülteciye ev sahipliği yaparak dünyanın en çok mülteciye sahip ülkesi konumuna gelmiş durumda. Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi ülkeler boylarını aşan sayılardaki mültecilerle baş başa kalırken Avrupa Birliği, Amerika ve diğer gelişmiş ülkeler güvenlik gerekçesiyle sınırlarını daha da kalınlaştırmaya çalışıyorlar. Bu karanlık tablonun içinde yolu sadece zorla yerinden edilmeyle değil, gittikçe yükselen muhafazakarlıkla da kesilen LGBTİ mülteciler, hem mülteci hem de LGBTİ olmanın çifte zorluğunu yaşıyor.

Manzara kesif ama mücadele vazgeçilmez. Bu seneki onur haftasının temasını da önümüze katarak Türkiye ve İsveç deneyimleri üzerinden LGBTİ ve mülteci olmanın yasal, toplumsal ve psikolojik yönleri üzerine konuşurken aynı zamanda birlikte mücadele etme imkanlarını tartışacağız.

Mülteci LGBTİ+lar Kitap Lansmanı

Etkinliğin Tanıtımı

Gerek yaşadığımız coğrafyada, gerekse Ortadoğu, Afrika ve Doğu Avrupa’da LGBTİ’ler, Homofobi ve Transfobiye sıkça maruz kalmaktadır.

Arap Baharı’ adı altında Ortadoğu’da başlayan savaşlar, yaşam alanları zaten kısıtlı olan ve kırılgan gruplar arasında sayılan LGBTİ’leri daha da açık hedef haline getirmiştir. Bulunduğu konum itibariyle Türkiye, özellikle Avrupa ülkelerine göç etmek isteyen mültecilerin geçiş güzergâhı haline dönüşmüştür.

Hêvî LGBTİ Derneği olarak, Mülteci LGBTİ’ler alanındaki çalışmalarımızın bir sonucu olan Mülteci LGBTİ’ler kitabı yaptığımız görüşmeler, yaşanan hak ihlallerinin teşhiri ve kamuoyu baskısı oluşturmak için hazırlanmıştır.

Kitapta kendini Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel veya Transgender olarak tanımlayan mültecilerle görüşmeler ve alanında uzman kişilerin öneri, mevzuat ve sorunun teşhirine yönelik yazıları da mevcuttur.

Mülteci LGBTİ’ler kitabı lansmanında bir araya gelmeyi ve yeni çıkmış bu kitabı hep beraber tanıma ve değerlendirme şansını bulacağız.

25. İstanbul Onur Haftası

2017

25. Onur Haftası Afişi

Onur Haftasının Teması: "Aramızda Ne Var?"

9-25 Haziran’da düzenlenecek olan 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası programı açıklandı. 19 Haziran’da başlayacak olan Onur Haftası, 25 Haziran’da düzenlenecek Onur Yürüyüşü ile son buluyor.

19-25 Haziran tarihleri arasında Taksim ve çevresindeki çeşitli mekânlarda düzenlenecek LGBTİ+ Onur Haftası tam programı yayınlandı.

İlk yıllarında yasaklamalarla, engellerle karşılaşan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 25. yaşına erişirken artık on binleri bir araya getiriyor, bu sefer ‘Aramızda ne var?’ diye soruyor.

Gönüllüler tarafından düzenlenen ve tüm katılımcıların dayanışmasıyla gerçekleşen Onur Haftası’nda, ‘Aramızda ne var’ sorusunun çevresinde hafta boyunca panel, forum, atölye, tiyatro gösterisi gibi pek çok ücretsiz etkinlik düzenleniyor.

İstanbul Onur Haftası 25 Haziran’da düzenlenecek Onur Yürüyüşü ile son buluyor.

Hafta 26 Haziran’da Onur Yürüyüşü ile sonlandı.

Düzenlediğimiz Etkinlikleri

Sömürgecilik ve LGBTİ+ Paneli

Etkinliğin Tanıtımı

Bu yıl 25’incisi düzenlenecek olan İstanbul Onur Haftası kapsamında HEVİ LGBTİ+ Derneğinin organize ettiği; “Sömürgecilik ve LGBTİ+” Paneli 20 Haziran Salı günü Cezayir Salonunda gerçekleşecek. Etkinlik kapsamında Kaliforniya-Berkeley Üniversitesinden Prof. Dr. Paola Bachetta ABD’de ve Fransa’daki deneyimlerini aktaracak. Türkan Yıldız ise HEVİ LGBTİ+ ve Kürt LGBTİ+lar bağlamında soruları yanıtlayacak. Etkinliğin detayları;

LGBTİ+ların  yaşadıklarını ve örgütlülüğünü, sömürgecilik ve ırkçılık bağlamında Türkiye’den ve Dünyadan örneklerle beraber tartışalım istiyoruz. LGBTİ+ ve Queer hareketlerde etnisite ve sınıf temelli iktidar ilişkileri nasıl bir rol oynuyor ? Ezilen etnik kimliklere mensup LGBTİ+, LGBTİ+ hareket içinde ve ondan bağımsız nasıl bir mücadele yürütüyor?

Karşılaştıkları zorluklar neler? Aramızda egemenlik ve iktidar ilişkilerinin olduğunu bilerek, nasıl politik ittifaklar kurabiliriz?

Moderatör:
Fatma Çıngı Kocadost (Lozan Üniversitesi-L’EHESS)

Konuşmacılar:
• Kaliforniya-Berkeley Üniversitesinde profesör Paola Bachetta hem araştırmacı hem de bir aktivist olarak, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’daki deneyimlerle konuyu tartışacak.
• Türkan Yıldız (L’EHESS) HEVİ LGBTİ+ ve Kürt LGBTİ+lar bağlamında sorularımıza yanıt arıyacak.


Tarih ve saat:
 20 Haziran 2017, 19.00- 21.00
Yer: Cezayir salonu, Hayriye Caddesi 12, Galatasaray, Beyoğlu, 34425 İstanbul

26. İstanbul Onur Haftası

2018

26. Onur Haftası Afişi

Onur Haftasının Teması: "Sınır"

25 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı açıklandı.

Bu sene “Sınır” temasıyla gerçekleşecek Onur Haftası, 1 Temmuz’da saat 17’de düzenlenecek Onur Yürüyüşü ile sona erdi.

Her yıl geleneksel olarak homofobik, bifobik ve transfobiklere verilen Hormonlu Domates Ödülleri ise 29 Haziran Cuma günü Roxy’de düzenlenecek törenle açıldı.

Hafta boyunca düzenlenecek atölye, panel, söyleşi, film gösterimleri ve partilerin yanısıra 2017’de Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ve polis şiddetine ve tacize maruz kalan aktivistlerin yargılandığı davanın karar çıkması beklenen 4. duruşması ile homofobik nefret cinayetinde öldürülen Ahmet Yıldız davasının 28. duruşması da Onur Haftası’na denk geldi. Aktivistler bu duruşmaları kalabalık bir şekilde takip etti.

Düzenlediğimiz Etkinlikleri

Bir Namus Cinayeti: Ahmet Yıldız Davası

Etkinliğin Tanıtımı

2008 yılında babası tarafından katledilen ve Türkiye’de ilk “Eşcinsel Namus Cinayeti” olarak adlandırılan davada “kayıp” baba bulun(a)madığı için nefret cinayetlerine her geçen gün yeni bir arkadaşımız eklenmekte. Ahmet Yıldız davasının 28. Duruşmasının olduğu bu günde bir araya geliyoruz. Nefret cinayetlerini, Türk “hukuk” sistemini, iyi hal indirimlerini ve cezasızlık konularının tartışılacağı panelde buluşuyoruz.
 
Moderatör: Can Kaya (Hêvî LGBTİ Derneği Sosyal Hizmet Uzmanı
 

Konuşmacılar:
Avukat Fırat SÖYLE: Ahmet Yıldız Davası Avukatı

Dr.Ahmet KAYA: Hêvî LGBTİ Derneği Ahmet Yıldız dava takipçisi
 
 

Sınırın Ardında: "Güvensiz" Bir Bekleyiş

Etkinliğin Tanıtımı

Suriye’de 2011 yılı itibari ile meydana gelen iç savaş ile Türkiye’de daha fazla görünür hale gelen Mültecilik ve özelde Mülteci LGBTİ+’lar sorununu bir kez daha irdeliyoruz. Suriyeli Mülteci LGBTİ+’ların yanı sıra özellikle İran ve Afganistan üzerinden gelen LGBTİ+’ların, Türkiye’den “güvenli ülkeye” geçiş süreçleri, Türkiye’de yaşadıkları hak ihlalleri, uzun bekleme süreleri ve kimi zaman benzeri ülkelere geri dönüşlerinin gündemleştirileceği panelde hep beraber neler yapabileceğimizi konuşacağız.
 
Moderatör: Can Kaya (Hêvî LGBTİ Derneği Sosyal Hizmet Uzmanı)
 
Konuşmacılar:
Müzeyyen Araç: (Hêvî LGBTİ Derneği Mülteci LGBTİ’ler Çalışmaları Koordinatörü)
Ramtin Zigorat: (Hevi LGBTİ Derneği İranlı Mülteciler Çalışma grubu Koordinatörü)
 

LGBTİ+ Hareketi ve Güncel HIV/AIDS Politikası

Etkinliğin Tanıtımı

Anaakım HIV/ AIDS politikası, cinsel sağlık üreme sağlığı eğitimleri ve HIV/ AIDS eksenli deneyim paylaşımları kapsayıcı mı? sorusunu soracağımız, LGBTİ+’ların öznesi olduğu bir HIV/ AIDS politikasının ihtiyaçlarını ve güncel durumunu konuşmaya çalışacağımız etkinlikte aynı zamanda HIV/ AIDS ve yaşlılık- gençlik konusunu ve HIV ile yaşayan kişilerle kurulan cinsel ve duygusal ilişki pratiklerini de değerlendireceğiz.
 
Moderasyon:Burak
 
Konuşmacılar:
Emre Özyetiş (Keskesor Amed LGBTİ)
Hasan Atik (Hevi LGBTİ)
Yunus Emre Demir (26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi)
*TAPV katkılarıyla…
 

27. İstanbul Onur Haftası

2019

27. Onur Haftası Afişi

Onur Haftasının Teması: "Ekonomi Ne Ayol?"

Bu sene 24 Haziran – 30 Haziran 2019 tarihleri arasında ‘Ekonomi Ne Ayol?’ temasıyla kutlanacak olan 27. İstanbul Onur Haftası’nın tam programı açıklandı. İstanbul’un her iki yakasında 10’dan fazla mekânda 70’den fazla etkinlikle İstanbul’u gökkuşağına boyayacak olan haftanın etkinlikleri arasında yok yok. Atölyelerden forumlara, panellerden gösterimlere ve partilere uzanan zengin ve bol çeşitli programın tamamına katılabilirsiniz.

27. İstanbul Onur Haftası maalesef son senelerde olduğu gibi bu sene de yasaklamalar ve polis şiddeti tehlikesinin gölgesinde gerçekleşecek. Mayıs ayında ODTÜ’de düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis tarafından gerçekleşen saldırı ve geçtiğimiz hafta İzmir ve Antalya Onur Haftaları’na dair ilgili valilikler tarafından getirilen yasaklamalar ülkemizdeki demokrasi ayıplarının durmaksızın devam ettiğini hepimize bir kez daha hatırlatıyor. Her ne kadar Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin yayınladığı habere göre İzmir’deki yasaklamaya dair mahkeme tarafından durdurulma kararı alınmış olsa da, daha önce bu tarz mahkeme kararlarının valilik ve valiliklere bağlı polis güçleri tarafından yok sayıldığının örnekleri de maalesef mevcut.

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi tam programı ile beraber bu yasaklamalara dair bir basın açıklamasında da bulundu. Açıklamanın tam metnini aşağıya bırakıyor, tüm İstanbullu LGBTİ+ üyelerini ve destekçilerini dayanışmaya çağırıyoruz. Desteğe Uluslararası Af Örgütü’nün Onur Yürüyüşleri’nin yasaklanmasına karşı başlattığı imza kampanyasına katılarak başlayabilirsiniz.

 

Düzenlediğimiz Etkinlikleri

Chemsex - Forum

Etkinliğin Tanıtımı

Belli uyuşturucuların birkaç gün boyunca seks sırasında kullanımı olarak tanımlanan Chemsex yurt dışında özellikle gey erkeklerin bir bölümü arasında popülerliğini koruyup toplumun diğer kesimlerine yayılırken ülkemizde neler oluyor? Etkinlikte, Chemsex’in ruh sağlığı üzerine etkilerini ve zararını azaltmak için yapılabilecekler üzerine sunum ve tartışma yapılacak.
 
Sunum: Necip
 
Kolaylaştırıcı: Can Kaya
 

Ekonomi Ne Ayol?

Etkinliğin Tanıtımı

Her yıl bir araya geldiğimiz İstanbul Onur Haftası Tema Forumunda bu yıl “Ekonomi Ne Ayol?” diyoruz ve ‘LGBTİ+’lar için yeni mi’ olduğunu sorguladığımız krizin hayatlarımıza ne şekillerde dokunduğunu hep birlikte düşünmek için toplanıyoruz.
 
Okuyamadığımız okullarda, yaşayamadığımız evlerde, giremediğimiz işlerde ve güvencesiz hayatlarımızda alternatif ekonomilerimizi nasıl yaratabiliyoruz? Hangi alanlarda kendimizi var edebiliyor, varoluşumuza ters düşmeden/ters düşerek hayatımızı idame ettirebiliyoruz? Çalışma yaşamlarımızı zorlaştıran kriz LGBTİ+’ları hangi sektörlere ve çalışma koşullarına mahkum ediyor? Öğrenci, işsiz, emekli, seks işçisi, mavi yakalı ya da beyaz yakalı olalım, hangi ekonomik paketler LGBTİ+’ları kapsıyor? LGBTİ+ hareketi kendi ekonomik kaynaklarını nasıl yaratıyor? Kendi yağında kavruluyorsa bu devran nasıl dönüyor? Sürdürülebilir, kendi ekonomisini yaratan, otonom bir örgütlenme mümkün mü? Krizlerimizi, krizlerimizden nasıl kurtulduğumuzu, duygularımızın ve arzularımızın ekonomisi üzerine konuşmak için hep birlikte sohbet ediyoruz.
 

LGBTİ+ Hareketi ve Yaşçılık

Etkinliğin Tanıtımı

LGBTİ+ hareketi sadece bir gençlik hareketi midir? Harekete emek vermiş geçmişin aktivistleri bugün neredeler? Deneyim aktarımı nasıl gerçekleşiyor? Politikalar belirlenirken sadece bir kesimin ihtiyaçlarını mı göze alıyoruz? Mekanlar, dernekler kimin için? Hareket, yaşçılık ile olan sınavını nasıl veriyor?
 

Mülteci LGBTİ+ların Haklara Erişimi

Etkinliğin Tanıtımı

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ sığınmacı, mülteci ve göçmenler; aynı anda birçok farklı alanda sorun ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Barınma, sağlık, eğitim, istihdam gibi alanların hepsinde aynı anda sorun yaşayan LGBTİ+ sığınmacı, mülteci gibi göçmenlerin nelerle karşılaştığını alanda çalışan uzmanlardan dinledikten sonra; LGBTİ+ mültecilerin bu sorunlarla baş ederken başvurabilecekleri hukuki süreçlerin neler olduğunu ve ulusal ve uluslararası mevzuatlardaki eksikliklerin uygulamada ne gibi sorunlara yol açtığını konuşacağız. Bu oturumda son olarak, göçmen LGBTİ+’ların örgütlenme pratiklerine ve bu alanda örgütlenmenin önemine dair konuşacağız.
 
Konuşmacılar:
Müzeyyen Araç / Hevi LGBTİ Derneği
Hevin Karakhalil / KADAV
Etkinlikte Türkçe-Arapça simültane çeviri olacaktır.
 

28. İstanbul Onur Haftası

2020

28. Onur Haftası Afişi

Onur Haftasının Teması: "#bennerdeyim!?"

22-28 Haziran’da ilk defa çevrimiçi gerçekleşecek İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın programı açıklandı. 

Hatırlarsanız İstanbul Onur Haftası Komitesi, dijital sınavından en verimli, güvenli ve eğlenceli şekilde geçmenin yollarını ararken, geçtiğimiz ay takipçilerinden de etkinlik önerileri almıştı. Böylelikle 28. yılında #benneredeyim temasıyla çerçevelenen onur haftası etkinlikleri her zaman olduğu gibi geniş bir yelpazeye açıldı. 

Bu yılın dikkat çeken söyleşileri arasında şehrin farklı alanlarındaki lubunya deneyimlerinin konuşulacağı “Neredeyiz? Her Yerdeyiz!”, 2016’da lezbiyen ve biseksüel kadın+’ların hayal ve ütopyalarını da derleyerek hayata geçirilen sözlü tarih çalışmasının detaylandırılacağı “Lezbidüşlerden Tarih Yazmak”, “Eğlence Sektöründe Kadın Olmak” ve “HIV’e Güncel Yaklaşımlar” var. “Ben Neredeyim?” tema forumu ise 25 Haziran’da gerçekleşecek. 28. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın panel başlıkları arasında ise “Mülteci LGBTİ+’lar LGBTİ+ Hareketinin Neresinde?”, “40+ LGBTİ+’lar Neredeler?”, “LGBTİ+ ve Alevi Dünyalarını Birlikte Düşünmek”in yanı sıra Abanoz Sokak, Pürtelaş Sokak, Ülker Sokak gibi 80’lerden bu yana LGBTİ+ toplumun hafızasına kazınan mekanların irdeleneceği “Dışlanma Mekanlarından Direniş Alanlarına: Kentsel Barınma Hakkının İzini Sürmek” yer alıyor. “Trans Kadınlar ve Trans Erkekler Buluşması”, 3. Kuir Sinemacılar Forumu ve LGBTİ+’ların evde kalma deneyimlerinin konuşulacağı etkinlikler de program dahilinde. 

Tüm etkinliklere ulaşmak için İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın Facebook sayfasına gidebilir ve etkinliklere kaydolabilirsiniz. 

 

Düzenlediğimiz Etkinlikleri

Mülteci LGBTİ+lar Hareketin Neresinde?

Etkinliğin Tanıtımı

28. onur haftası kapsamında İstanbul LGBTİ+ Onur haftası komitesi ve HEVİ LGBTİ+ derneği ortak etkinliği kapsamında 22.06.2020 tarihinde saat:20.00’da bir araya geldik ve “mülteci LGBTİ+lar hareketin neresinde” dedik.

Etkinlik çağrısında; Okulda, işte, sosyal hayatta, anayasa önünde; yurttaşlık haklarından tutun da devletin en küçük sistematik yapısı olan aileye kadar kendimizi, yerimizi, haklarımızı sorguluyoruz. Peki bu haklarımızı sorgularken “diğerlerinden” ne kadar haberdarız? HEVİ LGBTİ+ olarak bu yılki temayı görüyor ve arttırıyoruz. Mülteci LGBTİ+lar, LGBTİ+ hareketinin neresinde? Bu soruya hep beraber yanıt arıyoruz. denmişti. Zoom üzerinden gerçekleştirilen etkinliğe katılım yoğundu.

Etkinliğin ilk bölümünde; HEVİ LGBTİ+ Derneği mülteci LGBTİ+ alanında çalışan Müzeyyen Araç’ın “Türkiye’de göçe bakış yerinden edilen ve yerinden çıkartılan LGBTİ+lar” üzerine yaptığı sunum ile başladı. Sonrasında mülteci LGBTİ+ arkadaşımız LGBTİ+ aktivisti Sophan; “Mülteci LGBTİ+lar ve son dönem uygulamaları ile yaşanan sorunlar”a  değindi. Ardından etkinliğin ilk bölümünün son konuşmasını  Can Kaya; “Türkiye’deki LGBTİ + hareketinde yer alamayan mülteci LGBTİ+’lar, sebepleri ve çözüm önerileri” üzerine bir sunum ile gerçekleştirdi.

Etkinliğin ikinci bölümünde geçildiğinde katılımcıların  sorularına cevap aranmakla birlikte, sunumalara ve konuşmalara eklemeler yapıldı.

30. İstanbul Onur Haftası

2022

30. Onur Haftası Afişi

Onur Haftasının Teması: "Direniş"

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Programı yayınlandı. Bu sene ikinci kez “Direniş” temasıyla yapılacak olan etkinlikler dizisi, bu yönüyle Gezi direnişine göz kırpıyor, direnişi tüm katmanlarıyla yaşıyor ve yaşatıyor.

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Programı belli oldu. 20 Haziran Pazartesi günü başlayacak etkinlikler, 26 Haziran’da geleneksel LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ile sonlanacak. Bu sene ikinci kez “Direniş” temasıyla yapılan hafta Gezi direnişine göz kırpıyor, direnişi tüm katmanlarıyla yaşıyor ve yaşatıyor.

Pandemi dolayısıyla iki yıldır çevrimiçi ortamda yapılan etkinlikler bu yıl köklerine geri dönecek: Beyoğlu ve Kadıköy’de çeşitli mekanlarda bir araya gelecek.

Hafta boyunca hem direniş temasında hem de LGBTİ+ hareketinin farklı tartışma alanlarında çok sayıda söyleşi, atölye ve sergi katılımcıları bekliyor.

20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ise 26 Haziran Pazar günü yapılacak. Komite, #RAKRAKGELİYORUZ #DİRENİYORUZ diyor.

Katılımcı Olduğumuz Etkinlikler

Kürt LGBTİ+ Örgütleri Deneyimleri, Tarihçesi ve Mücadelesi

Etkinliğin Tanıtımı

2012 – 2015 yılları arasında gelişen barış, çözüm ve diyalog süreci Kürt kentlerinde yaşayan LGBTI+’lar için önemli süreçlerin gerçekleştiği bir dönemdi. O dönem Amed, Kars, Antep, Malatya, Dersim, Van gibi illerde yeni LGBTI+ örgütleri kurulmuş, Mardin, Batman, Bingöl, Erzurum, Urfa gibi illerde ise LGBTI+ örgütlenmelerinin girişimleri gerçekleşmişti. LGBTI+ hareketi tarihine kazınan Onur yürüyüşleri gibi pek çok eylem etkinlikler Kürt kentlerinde gerçekleşmişti. 2015’in yarısında biten barış, çözüm ve diyalog süreci sonrası yaşanan siyasi gelişmeler en çok LGBTI+’ları etkiledi ve beraberinde pek çok LGBTI+ örgütü tarihe karışmış oldu. Şimdi bu söyleyişimizde Kürt LGBTI+ örgütlerini, deneyimlerini, mücadelelerini hatırlayıp Kürt LGBTI+ mücadelesini konuşmak için bir araya geliyoruz. 

Moderasyon: Burak – Keskesor LGBTI+ 

Konuşmacılar: Loren ELVA – Keskesor Amed LGBTI+ Oluşumu Agrin Kaya – Hevi LGBTI+ Derneği